Očkování : aktuální a přehledné informace pro každého - Göpfertová, Dana, 1951-; Walter, Gustav (Triton, 1997)
Publikácia prehľadne informuje o princípe a histórii očkovania, o pasívnej imunizácii, o typoch očkovacích látok a ich bezpečnosti, o organizácii očkovania, o očkovaní proti rôznym konkrétnym infekciám, o prekážkach očkovania. Ak je organizmus infikovaný určitým mikroorganizmom, začne po určitom čase tvoriť ochranné protilátky, ktoré mikroorganizmus zneškodnia. Túto reakciu si telo "pamätá" a pri každej ďalšej expozícii reaguje stále vyššou a rýchlejšou tvorbou protilátok. Výsledkom je ochrana (imunita) proti opakovanému ochoreniu. Očkovanie napodobňuje popísaný prirodzený model. Vďaka dlhodobému a povinnému očkovaniu sa v našej populácii znížil výskyt mnohých infekčných ochorení (dávivý kašeľ) a niektoré sa prestali temer vyskytovať (detská obrna, záškrt, osýpky). Objavili sa však úplne nové infekcie (AIDS, lymeská borrelióza, malária, hepatitídy C, E) alebo naopak znovu sa objavujú infekčné ochorenia, ktoré už prakticky nepoznáme a sú k nám zavlečené z krajín, kde sa poľavilo v očkovacích programoch. Publikácia aktuálne a prehľadne informuje o očkovaní a očkovacích látkach. Najviac miesta je venované očkovaniam proti rôznym konkrétnym infekciám s odpoveďami na otázky prečo, kto, čím, ako; plus výsledok a riziko