Papillomavirové infekce v gynekologii : papillomaviry - Freitag, Pavel (Triton, 1998)
Karcinóm krčku maternice je ako prvé malígne ochorenie žien považované za následok infekcie papillomavírusmi. Už v 1. stor. n. l. popisovali v antickom grécku kondylómy vonkajšieho genitálu (bradavice na pohlaví), ktoré sú vyvolané papillomavírusmi. Z toho dôvodu rastie klinická hodnota testovania HPV (Human Papilloma Virus). Práca je úplným a obsiahlym úvodom do nášho súčasného porozumenia screeningu (hodnotenia), diagnostiky a liečbe HPV infekcií dolného genitálneho traktu