Papillomavirové infekce v gynekologii : papillomaviry - Freitag, Pavel; Kaňka, Jiří, 1925-; Batrla, Libor; Ferenczy, Alex (Praha : Triton, 1998)
Karcinóm krčku maternice je ako prvé malígne ochorenie žien považované za následok infekcie papillomavírusmi. Už v 1. stor. n. l. popisovali v antickom grécku kondylómy vonkajšieho genitálu (bradavice na pohlaví), ktoré sú vyvolané papillomavírusmi. Z toho dôvodu rastie klinická hodnota testovania HPV (Human Papilloma Virus). Práca je úplným a obsiahlym úvodom do nášho súčasného porozumenia screeningu (hodnotenia), diagnostiky a liečbe HPV infekcií dolného genitálneho traktu
Obsahuje zoznam tabuliek, obrázkov a grafov
Obsahuje bibliogr. odkazy a register
Monografia je určená súčasným moderným lekárom, ktorí hľadajú globálnejšie porozumenie patológie dolného genitálneho traktu
Keywords: Papillomaviridae -- patogenita; infekcie papilomavírusové -- diagnostika -- terapia -- prevencia a kontrola; infekcie onkogénnymi vírusmi -- prenos; DNA sondy, HPV -- použitie diagnostické; hybridizácia nukleových kyselín; nádory krčka maternice -- epidemiológia -- diagnostika -- prevencia a kontrola