Temporální epilepsie a vědomí - Faber, Josef (Triton, 1998)
Práca sa odborne venuje fokálnej simplexnej alebo komplexnej epilepsii s ložiskom lokalizovaným v temporálnom alebo frontálnom laloku v nadväznosti na vedomie. Epilepsia je chronické mozgové ochorenie rôznej etiológie (príčiny), charakterizované opakujúcimi sa záchvatmi podmienenými excesívnym (prílišným, nemiernym) výbojom mozgových neurónov spojeným s rôznymi klinickými a laboratórnymi prejavmi. Epilepsie možno rozdeliť na fokálne a generalizované podľa rozsahu momentálneho postihnutia, čo v konečnom dôsledku vedie ku deformite až strate vedomia. Tento fakt je dôležitý pri nasadení farmakoterapie