Temporální epilepsie a vědomí - Faber, Josef; Šonka, Karel, 1957-; Votava, Martin, 1973-; Batrla, Libor (Praha : Triton, 1998)
Práca sa odborne venuje fokálnej simplexnej alebo komplexnej epilepsii s ložiskom lokalizovaným v temporálnom alebo frontálnom laloku v nadväznosti na vedomie. Epilepsia je chronické mozgové ochorenie rôznej etiológie (príčiny), charakterizované opakujúcimi sa záchvatmi podmienenými excesívnym (prílišným, nemiernym) výbojom mozgových neurónov spojeným s rôznymi klinickými a laboratórnymi prejavmi. Epilepsie možno rozdeliť na fokálne a generalizované podľa rozsahu momentálneho postihnutia, čo v konečnom dôsledku vedie ku deformite až strate vedomia. Tento fakt je dôležitý pri nasadení farmakoterapie
Obsahuje zoznam skratiek
Obsahuje bibliogr. odkazy
Keywords: epilepsia spánkového laloka -- klasifikácia; epilepsia spánkového laloka -- patofyziológia -- patológia; diagnostika diferenciálna; epilepsia spánkového laloka -- terapia; záchvaty; vedomie -- fyziológia; elektroencefalografia -- využitie