Migréna : minimum pro praxi - Medová, Eva; Kalvach, Pavel, 1944- (Praha : Triton, 1998)
Príručka sa venuje hlavne primárnym bolestiam hlavy, u ktorých uvádza medzinárodnú klasifikáciu a diferenciálnu diagnostiku. Najpodrobnejšie sa rozoberá migréna, a to z hľadiska etiopatogenézy, diagnostiky, terapie, ekonomiky i profylaxie. Bolesti hlavy sa delia na primárne (bez preukázateľného štrukturálneho poškodenia a bez iného priamo súvisiaceho organického ochorenia) a sekundárne, tiež aj symptomatické (vyskytujúce sa ako príznak - symptóm cerebrálneho alebo extracerebrálneho ochorenia). Hlavnou témou príručky sú primárne bolesti hlavy, z ktorých je najobšírnejšie spracovaná migréna. Spomenutá je i tenzná bolesť hlavy, clusterova bolesť hlavy a chronická paroxysmálna hemikránia
Obsahuje bibliografické citácie
Keywords: bolesť hlavy -- klasifikácia -- diagnostika -- etiológia; migréna -- klasifikácia -- etiológia -- patofyziológia; migréna -- farmakoterapia -- ekonomika -- prevencia a kontrola; migréna -- terapia -- príručky; príručky lekárske