Bolesti zad jako životní realita : jejich příčiny, diagnostika, terapie a prevence - Hnízdil, Jan, 1958-; Beránková, Blanka (Triton, 2000)
Publikácia sa zaoberá chorobou z hľadiska diagnostiky i terapie. Prináša konkrétne návody na cvičenia. Temer 80% všetkých dospelých sa počas svojho života stretne s bolesťou v oblasti chrbtice, a bolesť chrbta tak predstavuje jednu z mála životných istôt. Zásadným významom pre prevenciu a liečbu bolesti chrbta má úprava životného štýlu v tom najširšom zmysle slova s dôrazom na zložku psychosociálnu a pohybovú. Rad klinických štúdií potvrdzuje, že špeciálne pohybové programy významným spôsobom znižujú riziko recidív a bránia prechodu ochorenia do chronicity. Z toho dôvodu tri štvrtiny knihy popisuje cviky na uvoľnenie a spevnenie pohybového aparátu. Dôraz sa pritom kladie na zdokonalenie a precvičenie jednotlivých pohybov