Radiochirurgická léčba neurinomu akustiku pomocí gama nože : informace pro pacienty - Liščák, Roman; Liščáková, Hana (Vím víc, 2000)
Príručka popisuje prejavy ochorenia neurinom akustiku a spôsoby jeho liečby s hlavným dôrazom na použitie gama noža a rehabilitáciu obrny lícneho nervu. Neurinom akustiku je nezhubný opuzdrený nádor vznikajúci zo Schwannových buniek, ktoré obaľujú sluchový (statoakustický) nerv. Pri raste zväčšovaním objemu postupne utláča svoje okolie a tým sa klinicky prejavuje. Prvými príznakmi ochorenia bývajú pískania v uchu a strata sluchu. Neskôr sa dostavujú závraty, príp. spojené s pocitom nevoľnosti. Často dochádza k poškodeniu lícneho nervu, a tým aj postihnutiu hybnosti mimického svalstva. Liečba má zabrániť tomu, aby nádor ďalším rastom nezhoršoval, alebo nespôsoboval nové príznaky, a v konečnom dôsledku pacienta nezahubil. Nádor sa buď odstráni otvorenou neurochirurgickou operáciou alebo sa jeho rast zastaví (a ponechá sa na mieste) rádiochirurgickou liečbou Leksellovým gama nožom