Operace hrtanu - Slavíček, Aleš (Vím víc, 2000)
Brožúra uvádza príčiny a prejavy nádoru hrtana, vysvetľuje niektoré termíny z jeho chirurgickej liečby, objasňuje spôsoby rehabilitácie hlasu a radí ako sa prinavrátiť do života. Každý rok pribudne v Českej republike 400 nových ochorení rakovinou hrtana. Približne jedna tretina pacientov je liečená totálnou laryngektómiou - úplným odstránením hrtana. 90% pacientov sú fajčiari. Prvými príznakmi nádoru hrtana a hltana sú chrapot, ďalšími potiaže s prehĺtaním, tiež bolesti krku. Môže dochádzať ku dráždeniu na kašeľ, až zdureniu na krku. Základné liečebné možnosti sú chirurgické postupy (napr. tracheostómia, chordektómia, parciálna alebo totálna laryngektómia), aktinoterapia (ožarovanie) a chemoterapia. Pacienti po operácii hrtanu majú často problémy s hlasom, ktoré sa riešia rôzne, napr. pomocou elektrolaryngu; nacvičuje sa pažeráková reč alebo sa chirurgicky vytvorí píšťala spojením dýchacích a prehĺtacích ciest, kde sa potom môže vložiť hlasová protéza