Glaukom : minimum pro praxi - Růžičková, Eva (Levou zadní, 2000)
Príručka určená odborníkom i záujemcom o danú problematiku podáva stručný prehľad o histórii a výskyte glaukómu, o klinických prejavoch rôznych typov glaukómu, popisuje terapiu liečivami i chirurgickými metódami. Glaukóm je chronická, progresívna a nereverzibilná optická neuropatia, všeobecne spájaná so zvýšeným vnútroočným tlakom, pri ktorej dochádza k charakteristickému štrukturálnemu poškodeniu zrakového nervu, úbytku vlákien zrakového nervu a k charakteristickým defektom zorného poľa. Glaukóm je generický termín pre špecifickú očnú chorobu, ktorá má veľa rôznych príčin a rôzne klinické prejavy. Glaucoma (z gr.) vyjadruje stav oka, ktorého zrenička má nazelenalý odraz mora. Podieľa sa 13% na slepote v celosvetovom meradle. Poruchy zraku a uhla videnia sú spôsobené poruchami hydrodynamiky a hydrostatiky oka, čo vedie ku zvýšeniu vnútroočného tlaku. Normálne hodnoty sa pohybujú v rozmedzí 10 až 20 torrov, pri patologickom stave okolo 50-70 torrov. Cieľom liečby je zabrániť poškodzovaniu zrakového nervu, znížiť vnútroočný tlak a minimalizovať vedľajšie účinky a komplikácie liečby. Podľa charakteru a stupňa ochorenia sa volí liečba medikamentózna, laserová alebo chirurgická