Ischemická choroba ledvin - Svoboda, Lukáš (Vím víc, 2000)
Brožúrka odpovedá na otázky: čo je ischemická choroba obličiek, aké sú jej príčiny, ako sa diagnostikuje, ako sa lieči, ako možno predchádzať ochoreniu, kedy je nutná operácia, či možno umelo nahradiť funkciu obličiek. Ischemická choroba obličiek je spôsobená ich nedokrvenosťou, ischémiou. Znamená to porušený alebo znížený prívod živín a kyslíka, čo najskôr poruší funkciu v postihnutom tkanive a následne spôsobí jeho odumretie a zjazvenie. Najčastejšou príčinou zníženého prietoku krvi je ateroskleróza, t.j. ukladanie krvných tukov, cholesterolu do stien ciev. Hovoríme o stenóze obličkovej tepny. Ochoreniu možno predchádzať správnou životosprávou. Nefajčiť, obmedziť príjem soli, alkoholu, živočíšnych tukov a bielkovín, udržovať si optimálnu hmotnosť, dopriať si dostatok pohybovej aktivity, odpočinku i relaxácie, včas odhaliť a liečiť poruchy metabolizmu (hyperlipoproteinémiu, hyperhomocysteinémiu). Choroba sa lieči liekmi konzervatívne, aby sa zmiernili poruchy a spomalil ďalší negatívny vývoj. Invazívne - chirurgicky - perkutánnou transluminálnou angioplastikou alebo stentami sa obnovuje prietok krvi v akútnom a pokročilom štádiu. Sú tu aj možnosti transplantácie, hemodialýzy