Šilhání a tupozrakost : informace pro pacienty - Hycl, Josef (Praha : Triton, 2000)
Brožúrka poskytuje pacientom informácie o škúlení a tupozrakosti z hľadiska ich príčin a liečenia. Strabizmus, čiže škúlenie, je zraková vada, pri ktorej je narušená spolupráca oboch očí. Každé oko mieri iným smerom. Zo škúlenia nikto nevyrastie a preto ho treba liečiť. Cieľom je zachovať alebo obnoviť videnie postihnutého oka, napraviť postavenie oboch očí a obnoviť hĺbkové priestorové (binokulárne) videnie. Na dosiahnutie týchto cieľov je obyčajne nutný predpis okuliarov, operácia, pleoptické a ortoptické (na stereoskope, troposkope) cvičenia. Polovica detí postihnutých strabizmom trpí na amblyopiu - tupozrakosť. Je to zníženie zrakovej ostrosti bez viditeľných známok choroby postihnutého oka. Lieči sa napr. pleoptikou - výcvikom videnia tupozrakého oka tak, že sa vylúči z videnia lepšie oko oklúziou. Lepšie oko sa zakryje náplasťou, okluzorom ("klapkou") na okuliaroch, kontaktnou šošovkou, alebo sa oko znevýhodňuje rozkvapkávaním zorničky atropínom
Keywords: strabizmus; amblyopia; pacienti -- populárne práce