Děti z planety D.S - Strusková, Olga (Zde a nyní, 2000)
Downov syndróm (ďalej DS) je vrodená chromozomálna vada (výskyt 1chromozómu naviac v každej bunke) s dôsledkami na celý život. Prejavuje sa šikmými očami, nižšou postavou, krátkym krkom, náchylnosťou k určitým chorobám (zmenená funkcia štítnej žľazy, choroby dýchacieho systému, srdcové vady, znížená imunita, poruchy zraku a sluchu). Vždy je prítomná mentálna retardácia rôzneho stupňa. Podľa medzinárodných štatistík pripadá na 700 živo narodených detí jedno s DS. Je overené, že včasná, resp. ranná starostlivosť o deti s DS veľmi pozitívne ovplyvňuje ich vývoj. Láskyplná rodičovská starostlivosť dáva dieťaťu oveľa lepšiu perspektívu budúceho rozvoja. Pri správnom pedagogickom vedení sa dieťa s DS naučí čítať, písať a počítať. V dospelosti je schopné takmer samostatného života. Na pomoc rodičom detí s mentálnym postihnutím dnes už existujú aj rôzne svojpomocné rodičovské skupiny - občianske združenia