Rádioterapia zhubných nádorov : informácie pre verejnosť a pacientov - Ďurkovský, Juraj (Liga proti rakovine SR, 2000)
Cieľom brožúrky je informovať širokú laickú verejnosť o základných princípoch rádioterapie, ktorá sa používa na liečbu nádorov. Približne 50% zhubných nádorov si vyžaduje rádioterapeutickú liečbu. Využíva sa ionizujúce žiarenie, najčastejšie elektromagnetické (röntgenové), gamma a elektrónové. Žiarenie iných druhov, ako sú neutróny, protóny či pí-mezóny sa uskutočňuje pre ekonomickú nákladnosť len na vybraných pracoviskách. Hlavným cieľom rádioterapie je zničenie nádoru (nádorovou smrtiacou dávkou) pri súčasnom zachovaní okolitého zdravého tkaniva ožiareného spolu s nádorom. Žiarenie sa aplikuje externe – zvonka alebo zvnútra, kedy sa zdroj žiarenia umiestni priamo do nádoru alebo do jeho bezprostrednej vzdialenosti (brachyrádioterapia). Liečba ožarovaním sa prejaví celkovými a miestnymi reakciami