Práva pacientov v Slovenskej republike - Hegyi, Ladislav, 1939-2016; Bražinová, Alexandra; Tóth, Karol, 1949 -; Weber, Jozef, 1950- (Ministerstvo zdravotníctva SR, 2000)
Práca predkladá prehľad legislatívnych noriem, platných v SR v oblasti práv pacientov a niektoré základné dokumenty upravujúce tieto práva v západnej Európe a USA. Okrem práv, platných pre všetkých pacientov, predkladajú sa skupinové práva, t.j. práva detských a starších pacientov, mentálne postihnutých, onkologických a umierajúcich pacientov. Súčasťou práce je výsledok prieskumu u 1874 respondentov z celého Slovenska, ktorí odpovedali na 11 otázok z oblasti znalosti a uplatňovania práv pacienta. Z prieskumu vyplynula potreba doplniť a rozšíriť súčasné legislatívne normy o právach pacientov, zabezpečiť ich zachovávanie v procese zdravotníckej starostlivosti a zvýšiť právne vedomie občanov v tejto oblasti. Práca ponúka tiež Chartu práv pacientov v Slovenskej republike. Je to návrh na novú legislatívnu úpravu pacientskych práv v SR, ktorý je vypracovaný v zmysle dokumentov OSN, WHO, Rady Európy, Európskej únie a na základe skúseností a legislatív európskych krajín