Bolestně smutná nálada, aneb, Co je deprese a jak se léčí - Praško, Ján, 1956-; Pašková, Beáta, 1967-; Prašková, Hana, 1956- (Psychiatrické centrum, 2001)
Publikácia populárnym spôsobom objasňuje čo je depresia, aké má príznaky, aké typy depresie poznáme, aké sú príčiny depresie, spôsoby jej liečby, ako si môže človek pomôcť sám, ako môžu pomôcť Rodina i priatelia a ako jej predchádzať. Depresia je choroba, nie lenivosť, nedostatok vôle alebo slabošstvo. Nie je to len zlá nálada, ale choroba celého organizmu – tela i duše. Prejavuje sa smutnou, úzkostnou alebo „prázdnou“ náladou; pocitmi viny, bezmocnosti, beznádeje, pesimizmu a straty zmyslu života. Stráca sa záujem o predošlé koníčky a činnosti, o sexuálny život. Stráca sa chuť k jedlu alebo naopak dochádza k prejedaniu. Zvyšuje sa nespavosť alebo naopak nadmerná ospalosť a spavosť počas dňa. Klesá energia, stúpa malátnosť a únavnosť spojené s posedávaním, odkladaním činností. Časté sú myšlienky na smrť alebo samovraždu. Pridružujú sa potiaže s pamäťou, bolesť hlavy, poruchy trávenia, zápcha, dlhodobé bolesti a pod. Depresívna porucha sa môže objaviť v rôznych formách, napr. ako porucha mániodepresívna, p. sezónna afektívna, p. rekurentná depresívna, dystýmia, depresia popôrodná, d. pri telesnom ochorení a pod. Vznik depresie a jej udržovanie ovplyvňuje veľa faktorov: dedičnosť, výchova, životné udalosti, biochemické pochody v mozgu, psychologické vplyvy, sociálne okolnosti, lieky, alkohol a drogy, medziľudské vzťahy. Dá sa liečiť antidepresívami, psychoterapiou, fototerapiou alebo elektrokonvulzívne