Jak být dobrým rodičem : krůpěje výchovných moudrostí - Prekop, Jirina, 1929- (Pro rodiče, 2000)
Kniha poskytuje veľa cenných rád a výrokov pre rodičov o deťoch a ich výchove. Naše deti i deti našich detí potrebujú silnú vnútornú podporu, hierarchiu hodnôt, odvahu, kreativitu, činorodosť, vieru v úspech a predovšetkým lásku k sebe a k ostatným. Len tak sa dá upevňovať naše ľudskosť, aby bola silnejšia než napríklad technický pokrok. Človek sa stáva ľudským len pomocou človeka, nie pomocou internetu alebo bankového konta. Najdôležitejšie pre dieťa je láska rodičov, pocit bezpečia a istoty a zladenosť rodičovských výchovných metód. Výchova je záležitosťou srdca a trpezlivosti. Dôležitým faktorom výchovy sú vzory, či už rodičovské, alebo mimo rodinný kruh. Sociálne správanie sa najlepšie pretrénuje v kolektíve súrodencov. Stanovenie a dodržiavanie určitých hraníc a pravidiel poskytuje deťom poriadok a orientáciu. Zmysluplnejšie je dieťa chváliť ako haniť....a mnoho podobných rád prináša kniha Jiřiny Prokopovej