Nádory varlat - Abrahámová, Jitka, 1943- (Praha : Triton, 2001)
Brožúrka informuje laickú verejnosť o rakovine semenníkov z hľadiska príčin vzniku, prejavov ochorenia, diagnostiky a liečby. Nádory semenníkov sa vyskytujú z 90% u bielej rasy a typicky u mladej a strednej mužskej generácie. Nad 50 rokov veku sú vzácne. Príčiny vzniku sú neznáme. Rizikovým faktorom je kryptochorizmus (nezostúpený semenník). Samovyšetrením pred zrkadlom i pohmatom možno včas zaregistrovať akúkoľvek odchýlku od normy: zmenu objemu alebo stvrdnutie semenníka, výskyt hrbolčekov alebo hrčiek, bolesť alebo akýkoľvek pocit nepohody v oblasti semenníka alebo mieška (skróta), tupú bolesť v dolnej časti brucha alebo slabiny, pocit napätia , citlivosti a zväčšenia prsných žliaz. Diagnostiku klinickú dopĺňajú biochemické krvné testy a röntgenologické vyšetrenia – computerová (výpočtová) tomografia (CT), urografia i lymfografia. Nádory semenníkov sa liečia chirurgicky, ožarovaním a chemo-terapiou. Toto ochorenie je dnes vyliečiteľné, ak sa včas spozoruje a lieči
Keywords: nádory testikulárne; práce populárne