Páni, toto je vaša vec : čo treba vedieť o rakovine prostaty - Kuzma, Ivan (Liga proti rakovine SR, 1999)
Brožúrka informuje mužov o tom, čo je rakovina, o preventívnych prehliadkach, o možnosti včasnej diagnostiky, o liečebných metódach a o veľmi dobrých vyhliadkach na vyliečenie rakoviny prostaty – ak sa zistí v počiatočnom štádiu. Po 60. roku života predstavuje rakovina prostaty najčastejšie ochorenie u mužov. Jedinou možnosťou ochrany sú pravidelné ročné preventívne prehliadky po 50. roku veku. Vyšetrenie prostaty sa robí pohmatom cez konečník. Podľa potreby sa doplní laboratórnym vyšetrením moču a krvi, röntgenovým a ultrazvukovým vyšetrením – v prípade potreby i mikroskopickým vyšetrením vzorky tkaniva odobratej biopsiou. Varovnými príznakmi pre podstúpenie vyšetrenia sú: slabý prúd moču, častejšie nutkanie na močenie, bolesti pri močení, krv v moči, bolesti v krížoch. Pri rakovine prostaty sú základnými liečebnými prostriedkami chirurgická liečba, ožarovanie a hormónová liečba