Leukémia - Ďurkovský, Juraj; Siracká, Eva, 1926-2023; Jassingerová, Edita; Liga proti rakovine SR (Bratislava : Liga proti rakovine SR, 2000)
Brožúra informuje širokú laickú verejnosť o leukémii. Na Slovensku ochorelo v r. 1995 na leukémiu 455 ľudí, čo zodpovedá 2,2% z celkového výskytu onkologických ochorení. Napriek nízkemu výskytu má značný stupeň zhubnosti, najmä jej akútne formy. Na objasnenie základov ochorenia sa v brožúrke uvádzajú všeobecné poznatky o krvnom a lymfatickom systéme, ako i o poruchách, ktoré vedú ku vzniku leukémie. Pojednáva sa o symptomatológii, priebehu a prognóze jednotlivých foriem leukémie, o diagnostických a liečebných postupoch. Zvýšená pozornosť sa venuje transplantácii kostnej drene, ktorá priniesla podstatný zvrat do liečby. Záverom sa uvádzajú psychologické problémy, s ktorými sa stretávajú pacienti i ľudia v ich okolí
Keywords: krv; javy fyziologické krvné; leukémia -- klasifikácia -- diagnostika -- terapia; výchova zdravotná