Teaching atlas of mammography - Tabár, László; Dean, Peter B.; Tot, Tibor (Thieme, 2001)
Cieľom publikácie je naučiť rádiológov ako analyzovať mamogramy a prispieť tak k správnej diagnóze cez správne vyhodnotenie nálezu. Ilustrované prípady, pokrývajúce prakticky celé široké spektrum abnormalít prsníka, sú spracované na základe prvých 80 000 mamografických skríningových vyšetrení v priebehu 20 rokov. Pri interpretácii mamogramov sú dva základné kroky: percepcia a analýza. Najväčší prínos mamografie spočíva v detekcii nádoru prsníka v jeho najrannejšom štádiu. Preto musí byť každý mamogram systematicky vyhodnotený na prítomnosť aj tej najmenšej stopy malignity. Percepcii sa možno pomocou tohto atlasu učiť cez popísané metódy systematického pozorovania. Čitateľovi je k dispozícii celá séria mamogramov s tmavými, nejasnými léziami. Pomocou koordinovaného systému môžu byť lézie presne lokalizované. Po detekcii abnormalít na mamograme možno diagnózu dosiahnuť pomocou dôkladného vyhodnotenia röntgenových snímok. Atlas najskôr učí čitateľa ako analyzovať obraz a ako dosiahnuť presnú diagnózu správnym vyhodnotením mamografických snímok. Nevyhnutnými predpokladmi pre percepciu a vyhodnotenie mamografických snímok sú optimálne technické podmienky, znalosť anatómie a pochopenie patologických procesov . Nálezy u prsníkov sú extrémne heterogénne a preto by bolo veľmi zjednodušené očakávať jednu jedinú zobrazovaciu metódu rovnakej kvality pre všetky typy chorôb prsníka. V priebehu 20 rokov boli vyvinuté na zvýšenie citlivosti a diagnostickej presnosti pomocné zobrazovacie a intervenčné metódy. Ich nárast však neznamená zníženie významu mamografického vyšetrenia prsníka