Rakovina tlustého střeva a konečníku - Abrahámová, Jitka, 1943-; Boublíková, Ludmila; Kordíková, Drahomíra (Vím víc, 2000)
Brožúrka informuje laickú verejnosť o kolorektálnom karcinóme z hľadiska výskytu v Čechách, príčin vzniku, prejavov ochorenia, diagnostiky a liečby. Kolorektálny karcinóm je zhubný nádor hrubého čreva a konečníka, ktorý každoročne zaregistrujú u 60 nových pacientov zo 100 000 obyvateľov Čiech. Jeho výskyt je tu najväčší zo všetkých krajín sveta. Hlavnou príčinou sú nevhodné stravovacie návyky – smažené, pečené alebo grilované mäsá, veľa tukov, údenín, nedostatok vlákniny, niektorých vitamínov a stopových prvkov, nadmerná konzumácia alkoholu (predovšetkým piva), a tiež aj fajčenie. Najčastejšími miestnymi príznakmi sú zmeny v častosti vyprázdňovania a charaktere stolice. K celkovým príznakom patrí nechutenstvo, nevoľnosť, slabosť, únava, chudnutie, bledosť alebo žltačka, narastajúci objem brucha, teploty – toto sú však už príznaky väčšinou neskoré. Diagnostika pozostáva z klinického vyšetrenia lekárom včítane pohmatu, laboratórneho vyšetrenia krvi i stolice, rektoskopie, kolonoskopie, irigoskopie a irigografie, prípadne ultrazvuku alebo CT brucha, a pod. Základnými liečebnými metódami je chirurgický výkon, liečba ožarovaním a liečba cytostatikami