Rakovina prsu - Abrahámová, Jitka, 1943- (Vím víc, 2000)
Brožúrka informuje laickú verejnosť o rakovine prsníka z hľadiska výskytu v Čechách, príčin vzniku, prejavov ochorenia, diagnostiky a liečby. V Českej republike ochorie ročne na zhubný nádor prsníka 4 500 žien a cca 2 000 ich tomuto ochoreniu podľahne. Percento úmrtnosti je jedno z najvyšších na svete kvôli neskorej diagnostike (40-45%). Najčastejšími príznakmi sú: hrčka alebo stuhnutie v prsníku (najčastejšie v hornom vonkajšom kvadrante alebo v podpaží), zmeny v tvare a veľkosti prsníka, jamkovatenie, hrboly alebo koža vzhľadu pomarančovej kôry, zmena farby prsníka, nepravidelnosť bradavky, hlavne jej vťahovanie alebo výtok z bradavky. Na diagnostiku sa okrem pohmatového vyšetrenia používa mamografia (röntgen), ultrasonografia a niekedy mikroskopia (histológia) z odobratého materiálu. Liečba dokázaného zhubného nádoru prsníka je chirurgická, rádioterapeutická, chemoterapeutická a hormonálna. Prevencia ochorenia sa robí na západ od českých hraníc obyčajne skríningom – t.j. pravidelným pozývaním na mamografické vyšetrenie napr. po 45. alebo 50. roku veku ženy. V našich podmienkach takáto prevencia zatiaľ neexistuje a jediným účinným prostriedkom je samovyšetrovanie raz za mesiac