Care of the high-risk neonate - Klaus, Marshall H.; Fanaroff, Avroy A. (Saunders, 2001)
Od prvého vydania tejto publikácie (v roku 1973) uplynulo už takmer 30 rokov. Počas týchto troch desaťročí došlo v oblasti starostlivosti o vysokorizikových novorodencov k veľkému pokroku a významne sa zvýšilo prežívanie novorodencov s extrémne nízkou pôrodnou hmotnosťou. Naďalej však zostáva problémom vysoká chorobnosť a dlhodobý handicap v oblasti vývoja nervového systému u týchto novorodencov. Všetky kapitoly tohto už piateho vydania z roku 2001 boli zrevidované a asi tretina z nich bola úplne prepracovaná novými prispievateľmi. Publikácia je rozdelená do 19 kapitol, po ktorých nasledujú praktické dodatky so štandardnými hodnotami rôznych biochemických, hematologických a fyziologických parametrov a grafmi. Nájdeme tu napríklad aj informácie o dávkovaní a kompatibilite liekov a popis katetrizácie pupočníkovej cievy. Prvá kapitola sa zaoberá starostlivosťou o vysokorizikového novorodenca v prenatálnom období a počas pôrodu. V ďalších dvoch kapitolách sa autori venujú resuscitácii novorodenca, rozpoznaniu vysokorizikového novorodenca, jeho stabilizácii a transportu. Fyzickým vyšetrením a klasifikáciou novorodenca sa zaoberá štvrtá kapitola. V ďalšej kapitole sa diskutujú požiadavky vysokorizikových novorodencov s nízkou pôrodnou váhou na teplo. Šiesta kapitola je rozdelená do troch častí, prvá sa venuje výžive rizikových novorodencov, druhá popisuje niektoré poruchy gastrointestinálneho traktu a tretia sa zaoberá nekrotizujúcou enterokolitídou. Starostlivosti rodičov o dieťa a spôsobom komunikácie medzi lekárom a rodičmi v prípade narodenia rizikového, postihnutého, alebo mŕtveho novorodenca sa venuje ďalšia kapitola. Témou ôsmej kapitoly je ošetrovateľská starostlivosť o rizikových novorodencov na jednotkách intenzívnej starostlivosti pre novorodencov. Ďalšie kapitoly sa zaoberajú postupne rôznymi zdravotnými problémami, ktoré sa môžu u vysokorizikových novorodencov s nízkou pôrodnou hmotnosťou vyskytnúť - respiračnými problémami a asistovanou ventiláciou, problémami s metabolickou adaptáciou, novorodeneckou bilirubinémiou a infekciami, kardiologickými, nefrologickými a hematologickými problémami a poruchami mozgu plodu a novorodenca. V posledných dvoch kapitolách sa autori venujú vyhodnoteniu úspešnosti intenzívnej starostlivosti o rizikových novorodencov a etickým problémom perinatálneho obdobia