Operative gynecology - Gershenson, David M. (David Marc); DeCherney, Alan H.; Curry, Stephen L.; Brubaker, Linda (Philadelphia : Saunders, 2001)
Druhé vydanie publikácie predstavuje systematicky usporiadaný úvod do techniky a vedeckých poznatkov v oblasti gynekologickej chirurgii. V porovnaní s 1. vydaním došlo k veľkému rozšíreniu nielen počtu kapitol (z 33 na 57), ale aj počtu publikovaných obrázkov a ilustrácií. K najvýznamnejším novinkám patrí: 1. samostatná kapitola CPT (current procedural terminology) kódovania pre lekárske zákroky v oblasti gynekológie, 2. nová kapitola o etike, informovanom súhlase a riadení rizikových situácií, 3. významne rozšírená kapitola o pred- a pooperačnej starostlivosti 4. kapitola o prístrojovom vybavení v oblasti gynekologickej laparoskopie, 5. nová kapitola o najnovších radikálnych chirurgických technikách v liečbe nádorov krčku maternice, 6. nové samostatné kapitoly o potrate, tubálnej sterilizácii, o riziku ovariálnych nádorov a profylaktickej ooforektómii a 7. nová kapitola o pôrodníckej chirurgii. Úplne nové kapitoly predstavuje urogynekológia a rekonštrukčná chirurgia panvy, hlavne urogynekologické chirurgické procedúry, urogenitálne a rektovaginálne fistule a pod. Veľký nárast odborných poznatkov v oblasti gynekológie a pôrodníctva si prirodzene vyžaduje aj adekvátne vzdelávanie v chirurgických disciplínach. Vydavatelia veria, že publikácia poskytne najnovšie informácie z tejto oblasti odborníkom a aj praktickým lekárom pri zvyšovaní ich chirurgickej odbornosti
Obsahuje bibliogr. odkazy a register
Keywords: choroby ženských pohlavných orgánov -- chirurgia; výkony chirurgické gynekologické