Velký lékařský slovník : [výkladový slovník pro lékaře a farmaceuty] - Vokurka, Martin, 1962-; Hugo, Jan, 1955- (MAXDORF, 2002)
Lekársky výkladový slovník zapĺňa dlhoročnú medzeru v českej (ale i slovenskej) lekárskej literatúre. Po praktickom slovníku medicíny s 11 000 heslami, ktorý je určený širokej verejnosti, dostáva sa na trh obsahovo širší slovník (s 35 000 heslami); a hlavne s definíciami, ktoré používajú štandardnú odbornú terminológiu. Je určený lekárom a farmaceutom, a tiež aj ostatným pracovníkom pôsobiacim v zdravotníctve a v biomedicínskom výskume. Autori sa nechali inšpirovať základnými dielami anglo-americkej a nemeckej literatúry ako napr. Stendman’s – alebo Dorland’s medical dictionary, Pschyrembel klinisches Wörterbuch, alebo Roche Lexikon Medizin. Slovník poskytuje základné informácie (doplnené aj ilustráciami) o význame a obsahu slov, ktoré sa vyskytujú v odbornej lekárskej literatúre, ako českej, tak i zahraničnej. Okrem čisto odborných pojmov obsahuje tiež informácie podstatné pre pochopenie pôvodu slov a súvislostí medzi nimi. Uvedené sú aj základné biografické poznámky o významných lekároch a bádateľoch, ktorých mená sa stali súčasťou lekárskej terminológie (tzv. eponymá). Veľký význam a prínos slovníka spočíva nielen v prvenstve vo vydaní, ale hlavne v riešení mnohých terminologických problémov, ktoré existujú v tejto odbornej oblasti (napr.: existencia tradičných bežne používaných termínov vedľa termínov jazykovo a odborne jednoznačných; pomalé oficiálne a tiež aj medzinárodné zjednocovanie odborného názvoslovia; masívne prenikanie angličtiny do odbornej terminológie; pravopisne neodôvodnené počešťovanie anglických slov a pod.