Porodnická analgezie a anestezie - Pařízek, Antonín, 1959-; Cvachovec, Karel, 1947-; Rokyta, Zdeněk, 1942-; Helekal, Ivan (Praha : Grada Publishing, 2002)
Pôrodnícka analgézia a anestézia je relatívne mladá medicínska disciplína, i keď snahy o uľahčenie žene od pôrodných bolestí sú známe tak dlho ako ľudstvo samo. Tlmenie pôrodných bolestí sa stalo účinným a bezpečným až po rozšírení našich znalostí o podstate a mechanizmoch bolesti (v 2. polovici a koncom minulého storočia) a po objavení a zvládnutí farmakologických látok neškodných pre organizmus matky a dieťaťa. Daná problematika je popísaná komplexne a je rozčlenená do 11 hlavných kapitol. Prvé tri približujú históriu pôrodníckej analgézie a anestézie, podávajú prehľad pôrodníctva a venujú sa pôrodnej bolesti z anatomického, fyziologického, psychologického i farmakologického hľadiska. Štvrtá až ôsma kapitola uvádzajú farmakológiu rôznych pôrodníckych farmák (analgetík, anestetík, tokolytík, uterotoník) a rôzne spôsoby pôrodníckej analgézie (nefarmakologické, systémové, regionálne) a anestézie. Prehľad problémov a ich riešenia z perinatológie a rizikového tehotenstva sa nachádzajú v deviatej a desiatej kapitole. Situáciu v zahraničí i v Českej republike monitoruje posledná kapitola spolu s právnickými aspektmi pôrodníckej analgézie a anestézie
Obsahuje bibliogr. odkazy a register
Monografia je určená pre postgraduálne vzdelávanie pôrodníkov, anesteziológov a neonatológov i ako zdroj informácií pre študentov medicíny a pôrodné asistentky. Je dielom širokého kolektívu autorov, ktorých teoretické a praktické znalosti a skúsenosti určite pomôžu pri každodennej činnosti na pôrodnej a operačnej sále
Keywords: gravidita -- fyziológia; starostlivosť prenatálna; pôrod -- fyziológia; monitorovanie fetálne -- metódy; komplikácie pôrodné; analgézia pôrodnícka -- metódy; anestézia pôrodnícka