Neurózy, psychosomatická onemocnění a psychoterapie : hlubinně-psychologický pohled na strukturu a dynamiku psychogenních poruch - Poněšický, Jan, 1943- (Triton, 1999)
Kniha je určená všetkým zainteresovaným (študentom i laikom), ktorí sa zaoberajú ľudskou psychikou, vzťahmi medzi ľuďmi a komplikáciami, ktoré môžu viesť k životným problémom, konfliktom, neurózam, psychosomatickým poruchám či hrubým poruchám osobnosti. Psychogénna choroba, je chápaná ako vážna porucha fungovania a organizácie psychiky, na druhej strane ako výsledok, priesečník doterajšieho života, ako nájdenie núdzovej rovnováhy s možnosťou zmeny. Autor jednotiaco a nadväzujúco sa zaoberá charakterizovaním samotnej osobnosti, následne na to neurózami a ich liečbou, pokračuje včasnými (predoidipálnymi) vývojovými poruchami a ich liečbou a knihu uzatvára problematikou psychoterapie. V zhrnutí predkladá klasifikáciu a diagnostiku psychických a psychosomatických porúch. Psychogénne a psychosomatické poruchy i psychoterapia sú rozoberané v spojitosti aspektov psychoanalytických, hĺbkovo-psychologických, behaviorálnych a telesných kvôli pochopeniu a vysvetleniu ich štruktúry, vlastností a dynamiky. Zaujímavý je aj doslov, ktorý načrtáva perspektívu neuróz a psychosomatických porúch v 21. storočí, a kde Jiří Růžička rozoberá psychosomatickú otázku v daseinsanalýze a Jiří Šavlík približuje systémový prístup v lekárstve