Šedý zákal : informace pro pacienty - Hycl, Josef (Triton, 2000)
Zdravotnícka príručka odpovedá na mnohé otázky pacientov ohľadne katarakty (šedého zákalu). Katarakta znamená zníženú priehľadnosť (zakalenie) normálne čírej očnej šošovky, a tým aj zhoršené videnie. Najčastejšie sa vyskytuje u starších ľudí - v súvislosti so starnutím. Rozlišujú sa 3 základné typy katarakty (ďalej K.): nukleárna K, kortikálna K. a subkapsulárna K. Jedinou možnosťou liečby je chirurgický zákrok. Implantuje sa vnútroočná šošovka