Kresba jako nástroj poznání dítěte - Davido, Roseline; Lhotová, Alena; Prousková, Hana (Praha : Portál, 2001)
Detská kresba je jedným z najvhodnejších prístupov k poznaniu osobnosti dieťaťa. Predstavuje nielen hru a sny, ale tiež aj realitu, ktoré možno odhaliť i u menej hovoriacich alebo uzavretejších detí. Pomocou kresby možno niekedy odhaliť i psychické poruchy. Kniha skúsenej francúzskej detskej psychologičky podáva nevšedné, v našej literatúre zatiaľ neznáme prístupy a výklady detskej kresby. Objasňuje reč čiar, farieb, postáv a základných symbolov - dom, strom, zviera, hviezdy,... Venuje sa kresbe a vývoju kresby v súvislosti s vekom, rodinnými vzťahmi, inteligenciou, školským prospechom, afektivitou, sexualitou, psychoterapiou a pod. Ukazuje, ako možno podľa usporiadania priestoru v kresbe, telesnej schémy a štruktúrovanej laterality zachytiť určité poruchy v percepčno-motorickom vývoji. Zachytáva aj kreslené vyjadrenie malých géniov i psychicky alebo telesne hendikepovaných detí. Skoro polovica knihy ujasňuje ako interpretovať obrázok v súvislosti s určitým stavom alebo situáciou dieťaťa. Jednotlivé kapitoly obsahujú množstvo konkrétnych prípadov a ukážok kresieb. Kniha je napísaná zrozumiteľne, a preto ju môžu využiť nielen psychológovia a terapeuti, ale i rodičia, učitelia a vychovávatelia
Názov originálu: La découverte de votre enfant par le dessin
Obsahuje bibliogr. odkazy
Keywords: psychológia detská -- metódy; psychoterapia; správanie dieťaťa -- psychológia; hodnotenie osobnosti; poradenstvo pre deti; techniky psychologické; procesy psychoterapeutické