Príručka psychiatrickej farmakoterapie - Benkert, Otto; Hippius, Hanns; Anghelescu, Ion; Davids, Eugen; Gründer, Gerhard; Lange-Asschenfeldt, Christian; Szegedi, Armin; Wetzel, Hermann; Kaščáková, Natália; Rakús, Tomáš; Ralaus, Daniel; Hašto, Jozef, 1949- (Trenčín : Vydavateľstvo F, 2002)
Slovenský preklad už siedmeho vydania nemeckej knihy „Kompendium der Psychiatrischen Pharmakoterapie“ prináša rýchlu orientáciu v najmodernejších liečivách . Je určená psychiatrom a iným spolupracujúcim odborníkom ako spoľahlivý manuál pre praktické zaobchádzanie so psychofarmakami. Príručka sa systematicky člení podľa rôznych psychofarmák na antidepresíva, psychofarmaká na tymoprofylaxiu afektívnych psychóz a na liečbu manických syndrómov, neuroleptiká (antipsychotiká), anxiolytiká, hypnotiká (antisomniká), nootropiká, medikamenty na liečbu: abstinenčných syndrómov a závislosti, porúch osobnosti, sexuálnych porúch, porúch príjmu potravy, hypersomnií, akútnych psychiatrických situácií. V týchto tematických okruhoch sa najprv všeobecne popisujú rôzne ochorenia a spôsoby ich liečby a následne podrobne farmakologické vlastnosti jednotlivých preparátov. Pozornosť je venovaná aj intoxikáciám a použitiu psychofarmák v špecifických prípadoch: v starobe a pri internistických ochoreniach, v gravidite a pri dojčení. Nárast nových poznatkov zohľadnila nová kapitola farmakokinetika a liekové interakcie
Obsahuje prehľad skratiek
Obsahuje register
Keywords: psychofarmaká -- farmakokinetika -- aplikácia a dávkovanie -- použitie terapeutické; psychofarmakológia; farmakoterapia -- využitie -- účinky nežiaduce; príručka