Psoriáza : aktuální pohledy - Novotný, František, 1925- (Malá monografie, 2002)
Publikácia netradičnou formou vyzdvihuje zaujímavé, sporé, nové a poučné problémy a tiež aj vlastné názory autora na psoriázu. Je určená odborníkom i laikom. Psoriáza je dermatózou neznámej etiológie [príčiny]. Významný je celkový vzostup jej výskytu v civilizovaných krajinách (u 2-3% obyvateľstva v strednej Európe - 4,6 % v USA - 4,7% vo Francúzsku - 6% v SRN). Definovaná je z rôznych hľadísk ako: erytémoskvamózne ochorenie kože – porucha keratinizácie – zlyhanie apoptózy (zlyhanie likvidácie odumretých buniek)– zápalový proces – genodermatóza (dedične podmienená dispozičná choroba) – neinfekčná kožná choroba. Najčastejším spúšťacím mechanizmom prejavov sú streptokokové angíny alebo vírusové zápaly horných dýchacích ciest, duševný stres, hormonálne zmeny, lieky, miestne infekčné ložiská i rôzne plošné tlakové, trecie, tepelné, chemické alebo traumatické príčiny. Zaujímavé sú faktory, ktoré naopak spôsobujú ústup psoriázy. Sú to: tehotenstvo, letné obdobie (u 90%), osýpky, malária, brušný týfus, niekedy plané kiahne. Pomáha hladovanie a psychoterapia. Liečebné prostriedky sa volia u každého pacienta individuálne podľa štádia, formy, rozsahu, lokalizácie a individuálnej tolerancie