Průvodce neplodností - Malenovská, Alice
Brožúrka vysvetľuje príčiny neplodnosti partnerov a oboznamuje s technickými možnosťami jej odhalenia a prekonania metódami asistovanej reprodukcie. Vďaka veľkému pokroku v medicíne môžu dnes mnohé neplodné páry priviesť na svet zdravé dieťa. Treba sa zveriť do rúk odborníkovi, ktorý stanoví druh neplodnosti a tomu zodpovedajúci spôsob liečby. Pri hľadaní príčin neplodnosti sa u muža hodnotí počet spermií v 1 ml ejakulátu, ich pohyblivosť, schopnosť prežívania a ich tvar (pod mikroskopom). Vyšetrenie u ženy je zložitejšie. Hodnotí sa: funkcia vaječníkov a ďalších žliaz s vnútornou sekréciou (laboratórnym vyšetrením krvi); rast dominantného folikulu, v ktorom dozrieva oocyt (ultrazvukovým vyšetrením); priechodnosť vajcovodov (neinvazívne röntgenom alebo invazívne - pod celkovou narkózou – laparoskopicky); stav maternicovej dutiny ( hysteroskopom); protilátky produkované krčkom maternice proti spermiám partnera. Týmito metódami zistená neplodnosť sa môže začať liečiť metódami asistovanej reprodukcie, ako sú intrauterinná inseminácia alebo in vitro fertilizácia (oplodnenie mimo tela matky)