Průvodce neplodností - Malenovská, Alice (Brno : Sanatorium HELIOS)
Brožúrka vysvetľuje príčiny neplodnosti partnerov a oboznamuje s technickými možnosťami jej odhalenia a prekonania metódami asistovanej reprodukcie. Vďaka veľkému pokroku v medicíne môžu dnes mnohé neplodné páry priviesť na svet zdravé dieťa. Treba sa zveriť do rúk odborníkovi, ktorý stanoví druh neplodnosti a tomu zodpovedajúci spôsob liečby. Pri hľadaní príčin neplodnosti sa u muža hodnotí počet spermií v 1 ml ejakulátu, ich pohyblivosť, schopnosť prežívania a ich tvar (pod mikroskopom). Vyšetrenie u ženy je zložitejšie. Hodnotí sa: funkcia vaječníkov a ďalších žliaz s vnútornou sekréciou (laboratórnym vyšetrením krvi); rast dominantného folikulu, v ktorom dozrieva oocyt (ultrazvukovým vyšetrením); priechodnosť vajcovodov (neinvazívne röntgenom alebo invazívne - pod celkovou narkózou – laparoskopicky); stav maternicovej dutiny ( hysteroskopom); protilátky produkované krčkom maternice proti spermiám partnera. Týmito metódami zistená neplodnosť sa môže začať liečiť metódami asistovanej reprodukcie, ako sú intrauterinná inseminácia alebo in vitro fertilizácia (oplodnenie mimo tela matky)
Keywords: infertilita -- etiológia -- terapia; techniky asistovanej reprodukcie -- klasifikácia -- využitie; fertilizácia in vitro; embryo cicavcov; zmrazovanie; inseminácia umelá; práce populárne