Ako sa starať o dieťa s ekzémom - Businco, Luisa, 1939-; Bruna, G.; Ferrara, M. (Inštitút UCB pre alergiu, 2002)
Atopická dermatitída – či atopický ekzém – je geneticky podmienené kožné ochorenie, ktoré sa môže vyvinúť v ktoromkoľvek veku. Podľa toho sa rozlišuje ekzém kojenecký, e. detský, e. u dospievajúcich a e. v dospelosti. Tieto typy ekzémov sa líšia vzhľadom príznakov a ich rozmiestnením na tele. K častým príznakom patria červené pupáky s malými pľuzgierikmi, ktoré postupne môžu splývať do väčšej plochy a mokvať, niekedy až s prímesou krvi. Mokvavé plochy zasychajú do žltkastých až červenohnedých chrást. Sprievodným znakom je silné svrbenie. U ekzematikov je zvýšené riziko vzniku astmy a alergickej nádchy. Deti bývajú alergické aj na potraviny – mlieko, vajcia, pšeničnú múku, orechy, rajčiny, citrusové ovocie, ryby atď. Atopický ekzém môžu zhoršiť aj mnohé alergény z prostredia – roztoče, vlna, umelé vlákna, dráždivé mydlá, zmeny teploty a vlhkosti, rozčúlenie a stres. Liečba spočíva vo vylúčení alergénov a potlačení akútneho zápalu miestnym podaním kortikosteroidov. Svrbenie zmierňujú antihistaminiká. Antibiotiká sa podávajú miestne alebo komplexne v prípadoch ťažšej infekcie