Hospic a paliatívna starostlivosť : príručka pre dobrovoľníkov - Andrášiová, Mária; Bodnár, Markolín Ondrej; Gojdová, Monika; Križanová, Kristína (PALIUM, 2002)
Príručka oboznamuje s tým, čo je to hospic a paliatívna/hospicová starostlivosť, aká je v tejto oblasti situácia na Slovensku a ako vyzerá práca dobrovoľníka s pacientom. Hospic je podľa slovenskej legislatívy (Zák. 277/94 Z. z.) definovaný ako „zdravotnícke zariadenie, ktoré poskytuje paliatívnu starostlivosť“ [zmierňujúcu, ale neliečiacu]. Hospic zabezpečuje nevyliečiteľne chorým a zomierajúcim pacientom komfort, spokojnosť a pohodlie. Hospicová starostlivosť garantuje, že pacient nebude trpieť neznesiteľnou bolesťou, že bude rešpektovaná jeho ľudská dôstojnosť, a že v posledných chvíľach neostane osamotený. V tejto oblasti v súčasnosti aktívne pracuje na Slovensku okolo 30 neštátnych subjektov. Klientov hospicov a paliatívnej starostlivosti tvoria z 80% onkologickí pacienti. Ďalších 20% tvoria pacienti s pokročilými srdcovými, respiračnými a obličkovými ochoreniami, Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, AIDS, ALS a sklerózou multiplex. O psychosociálne blaho pacienta sa starajú dobrovoľníci, ktorí by mali ovládať umenie komunikácie