Ochrana myokardu v kardiovaskulárnej chirurgii - Holomáň, Marián, 1940-2017; Pecháň, Ivan, 1932-2010 (ELÁN, 2002)
Pri zložitých výkonoch na otvorenom srdci alebo pri jeho revaskularizácii, stále hrozí iatrogénne ischemicko-reperfúzne poškodenie myokardu. Najvýznamnejším faktorom zodpovedným za spomenuté poškodenie je oxidačný stres - zvýšená tvorba voľných kyslíkových radikálov a ďalších reaktívnych metabolitov kyslíka. Tento fakt ovplyvňuje aj spôsob ochrany srdca počas kardiochirurgického výkonu. Prvá časť publikácie prináša najnovšie fakty o metabolických procesoch v normoxickom i ischemickom myokarde, pričom uvádza možnosť zmiernenia negatívnych zmien tkaniva pomocou ischemického privykania. Ďalšia časť publikácie rozoberá rôzne klinické aspekty ochrany myokardu počas chirurgického zákroku ako sú kardioplégia, hypotermia, leukocytová deplécia, ischemické a farmakologické privykanie. Tretia časť uvádza vlastné experimentálne štúdie. Pri použití syntetického antioxidantu (tirilazad mesylátu) na zvieracom modeli dokázali jeho výrazné antioxidačné vlastnosti i antiarytmické pôsobenie. Cielene podávali pacientom antioxidanty alfa-tokoferol, L-askorbát, retinolacetát, kreatínfosfát alebo L-karnitín, pričom analýzy biochemických a hemodynamických parametrov potvrdili ich benefičný účinok