Malígny melanóm v uveálnom trakte - Furdová, Alena, 1963-; Oláh, Zoltán, 1931-2025 (Asklepios, 2002)
Odborná publikácia predkladá prehľad súčasného stavu problematiky uveálneho melanómu a výsledky vlastnej dlhoročnej práce autorov. Je pomôckou pre oftalmológov, onkológov, patológov, imunológov, radiológov a i, ktorých spolupráca je nutná pri riešení tejto zriedkavej ale závažnej diagnózy. Oboznamuje so základnými súvislosťami výskytu a patohistologickej diagnózy, klinickými príznakmi rozvoja a diagnózy i s možnosťami liečby malígneho melanómu v uveálnom trakte. Dôraz kladie na moderné možnosti a postupy liečby, bez enukleácie bulbu, z hľadiska efektivity štandardne použitých liečebných postupov. Predkladané sú aj niektoré výsledky retrospektívnej štúdie o uvedenej problematike na Slovensku a tiež i prvky prognózy tohto závažného stavu