Záchovná stomatologie a parodontologie - Hellwig, Elmar; Klimek, Joachim; Attin, Thomas; Streblov, Jan; Bartoň, Tomáš; Broukal, Zdeněk, 1943-; Slezák, Radovan, 1958-; Rintelen, Henriette (Praha : Grada Publishing, 2003)
Prvé české vydanie druhého nemeckého vydania knihy je určené študentom stomatológie a odbornej verejnosti. Zhŕňa súčasný stav záchovnej stomatológie v podobe kompendia. Kým v minulosti sa záchovná stomatológia zaujímala hlavne o invazívne zákroky, dnes sa snaží o zachovanie intaktných zubov a zdravého parodontu. Záchovná stomatológia sa tak stáva predovšetkým preventívnou činnosťou. Sú na ňu kladené nové nároky, ktoré vyplývajú z nových materiálov, koncepcie liečby, moderného inštrumentária i zmeny postoja pacientov. Autori v príručke na jednej strane stručne a zmysluplne priblížili aplikácie nových exaktných poznatkov do stomatologickej praxe a na druhej strane odbúrali zdanlivé bariéry medzi tromi vzájomne si blízkymi, spojitými oblasťami stomatologickej starostlivosti – kariológiou, endodontológiou a parodontológiou. Každá stomatologická oblasť obsahuje kapitoly venované anatómii, patofyziológii, etiológii, epidemiológii, anamnéze, diagnostike a terapii. Pripojený je aj odkaz na podrobnejšiu literatúru.
Obsahuje bibliogr. odkazy a register
Keywords: stomatológia záchovná -- metódy; kaz zubný -- diagnostika -- terapia -- prevencia a kontrola; endodoncia -- metódy; parodontológia -- metódy