Náhrada kyčelního kloubu : rehabilitace a režimová opatření - Sosna, Antonín, 1943-; Pokorný, David, 1968-; Jahoda, David (Triton, 2003)
Príručka informuje o náhradách bedrového kĺbu, o predoperačnej príprave, o vlastnej operácii, o pooperačnej starostlivosti a rehabilitácii. Na ortopedických klinikách sa dnes nahrádza poškodený bedrový kĺb rôznymi typmi endoprotéz. Sú cervikokapitálne (hlavica stehennej kosti) alebo totálne (hlavica aj kĺbová jamka), cementované (ukotvené pomocou „kostného cementu“ - metylmetakrylátu) alebo necementované - bezcementové. Hlavným dôvodom na operáciu je bolesť a deštrukcia kĺbu alebo hlavice stehennej kosti, napríklad v dôsledku koxartrózy, úrazu, reumatického, onkologického alebo iného ochorenia. Operácia má určité riziká, ale prípadným komplikáciám sa dá predísť. Rozhodujú o tom o. i. kvalitné predoperačné vyšetrenia, zodpovedajúca predoperačná príprava, erudovanosť operačného tímu, dobré technické vybavenie, celkový zdravotný stav pacienta a kvalitná včasná a následná pooperačná starostlivosť a rehabilitácia. Príručka prináša návod ako zvládnuť obdobie operácie, pooperačný rehabilitačný režim a ďalší život s kĺbovou náhradou