Alergológia - Hrubiško, Martin, 1958-; Barta, Tibor, 1922-2005; Červenková, Daniela; Čižnár, Peter 1965-; Hruškovič, Boris; Chovan, Ladislav, 1955-2008; Kayserová, Hana, 1953-; Kertys, Pavol; Lukán, Norbert; Paulovičová, Ema; Potocký, Marián, 1951- (Osveta, 2003)
Prvá slovenská Alergológia od významných slovenských alergológov a imunológov je určená študentom i odborníkom, ktorí sa stretávajú s týmto mohutne vzrastajúcim civilizačným ochorením. Učebnica sa člení na 14 kapitol. Prvá kapitola je pomôckou pri zopakovaní predmetu klinickej imunológie od imunitného systému cez vývoj imunity od narodenia po starobu, ďalej imunitné reakcie a imunopatológiu až po imunoterapiu. Diagnostika alergie in vivo alebo in vitro a následné porovnanie a interpretácia týchto techník spolu so závermi pre prax tvoria náplň druhej kapitoly. Tretia kapitola sa venuje nomenklatúre a stručnej charakteristike rôznych typov alergénov. Štvrtá kapitola zachytáva epidemiologický trend alergií a príčiny narastajúcej prevalencie atopie. Ďalších šesť kapitol rozoberá podrobnejšie alergie gastrointestinálneho systému, ORL, priedušiek, oka, kože a tiež aj, čo je novinkou, pohlavných orgánov. Lieková alergia, anafylaxia a imunoterapia v alergológii sú obsahom 11. až 13. kapitoly. Dobrou orientačnou pomôckou sú na koniec uvedené slovensko-anglicko-latinský i obrátene anglicko-slovensko-latinský slovník alergénov, resp. ich zdrojov, a tiež aj rozsiahly zoznam použitých skratiek a register. Každú kapitolu dopĺňa prehľad použitej a odporúčanej literatúry