Bolesti kyčelních kloubů I - Kačinetzová, Alena, 1965- (Odborná léčba v moderní medicíně, 2003)
Príručka informuje o rôznych ochoreniach bedrového kĺbu a ich rehabilitačnej liečbe. Bedrový kĺb má guľovitý tvar. Tvorený je hlavicou stehennej kosti a polguľovitou kĺbovou jamkou (acetabulum), kĺbovým puzdrom a systémom väzov a svalov. Pri jeho poškodení sa objavuje bolesť, ktorá väčšinou vyžaruje dopredu do oblasti slabiny, menej často po vonkajšej strane stehna alebo do oblasti zadku. Z prednej alebo vonkajšej strany stehna sa bolesť premieta smerom ku kolenu, k miestu, kde sa upínajú svaly idúce od panvy. Pri degeneratívnom postihnutí kĺbu (artróza) sa bolesť objavuje pri mechanickej záťaži – námahe. Zápalová bolesť naopak budí chorého v nočných hodinách. Príčiny bolesti sa hodnotia v závislosti od veku. V brožúrke sú podľa tohto kritéria usporiadané a vysvetľované jednotlivé možné postihnutia bedrových kĺbov: vrodené vývojové poruchy, Morbus (choroba) Perthes/ova, infekčné koxitídy (zápaly bedra) - septické a tuberkulózne, koxitídy pri reumatických ochoreniach, aseptická nekróza hlavice stehennej kosti, koxartróza, osteoporóza, nádory. Pri každom ochorení sú popísané jeho klinické, príp. i laboratórne príznaky a spôsob liečby. Veľká časť brožúrky sa venuje rôznym rehabilitačným a alternatívnym spôsobom terapie