Vnitřní cviky pro zdraví : praktická příručka - Chang, Stephen T. (Stephen Thomas) 1935- (EUGENIKA, 2003)
Taoizmus je najstaršie náboženstvo na svete, ktorého základy sformuloval Lao C‘ v diele Tao Te Ťing. Skladá sa z ôsmich pilierov, ktoré umožňujú poznať všetky stránky našej každodennej existencie. Ich pochopenie a využívanie nám umožňuje žiť s Tao, t.j. s Bohom. Ďalej práca približuje učenie o energii čchi a jej cirkulácii, teóriu siedmych žliaz a teóriu nervov. Hlavná časť knihy popisuje taoistické vnútorné cviky, ktoré sú v súlade s prírodnými fyzikálnymi zákonmi a prírodnými zásadami uzdravovania. Vzájomnou kombináciou cvikov tak môžeme dosiahnuť uzdravovanie i výbornú kondíciu a pocit dokonalého šťastia. Cviky sa treba učiť a cvičiť v tom poradí ako sú uvedené. Cvičenie začína piatimi cvikmi inšpirovanými zvieratami (cvik dračí, tygrí, medvedí, orlí, opičí,) potom sa prechádza k ôsmim smerovým cvikom (SZ, S, SV, V, JV, J, JZ, Z) a dvanástim cvikom zverokruhu, ktoré posilňujú určitý orgán, ktorý počas 24-hodinového biorytmického cyklu zažíva počas 2 určitých hodín najvyššiu cirkuláciu energie v príslušnom meridiáne (dráhe). Až potom možno pristúpiť k ďalším sériám cvikov, ktoré liečia vnútorné a vonkajšie systémy ľudského tela. Dôležitou súčasťou fyzického cvičenia sú taoistické cvičenia meditácie, kontemplácie (= pozorovanie spojené s premietaním, hĺbaním) a dýchania, ktoré sú dnes známe pod názvami ako meditácie o meridiánoch, prečistenie mozgu a dychové cvičenia