Vůně čínské medicíny - Maček, Josef ([Otrokovice] : Maček Josef, 2001)
V modernej dobe narastá nepomer medzi stránkou ducha a matérie, ktorý vedie k rôznym zdravotným defektom. Tradičná čínska medicína (TČM) nám umožňuje poznávať naše malé zdravotné nerovnováhy a odstraňovať ich. Celým učením TČM sa neustále prelína princíp protikladu dvoch zložiek energie Qi [čchi] – jin a jang, ktoré treba udržiavať v rovnováhe. Jin znamená ženskosť, pasivita, zem, voda, mesiac, hmota, zahustenie, zostupný pohyb, tma, chlad vlhkosť, váha. Jang sa charakterizuje ako aktívna, činná energia, je to mužský princíp, hybná sila, svetlo, sucho, pohyb, ľahkosť, odstredivý pohyb, vzostupný pohyb, slnko, oheň, nebesá. Energia prúdi po tele v dráhach - meridiánoch. Sú presne popísané a prináležia určitým orgánom, ktoré sú párové. Jinové – plné – dôležité orgány sú pečeň, srdce, slezina, jangové – duté - ochranné orgány sú žlčník, tenké črevo, žalúdok, hrubé črevo a močový mechúr. Na energetických dráhach sa nachádzajú body, ktoré slúžia na liečbu. Autor na príklade 16 ochorení ponúka vysvetlenie príčin vzniku choroby a liečbu akupresúrou určitých bodov, ďalej mentálnym cvičením a fytoterapiou
Keywords: medicína tradičná čínska -- metódy -- využitie; čchi; meridiány -- klasifikácia; akupresúra -- využitie; cvičenia dychové; fytoterapia -- metódy -- využitie; body akupunktúrne -- klasifikácia