Pohyb a relaxace - Kebza, Vladimír, 1953-; Komárek, Lumír, 1938- (Erasmus, 2003)
Stav preťaženia duše a tela vnímame ako stres, t.j. keď cítime, ženie sme schopní vyrovnávať sa so záťažou, ktorá je na nás kladená. Najčastejšími príčinami stresu sú osobná nespokojnosť a konflikty v medziľudských vzťahoch. Do stresu nás môže zahnať časová tieseň, očakávané ohrozenie nás alebo našich blízkych, citové živorenie, nedostatok pozitívnych citov, nedostatok priateľského prostredia a pod. Stresu sa dá predísť pravidelnou životosprávou a dostatkom aktívneho odpočinku. Pohybu by sa mal človek venovať aspoň pol hodiny denne. Stres sa dá veľmi dobre zvládať relaxačnými metódami, ktoré sú založené na pohybe, „dýchaní“ a využití predstavivosti. U detí sa dajú dobre využiť v pohybe i v kľude, počas telesnej výchovy alebo i cez prestávku, keď sa „zahrajú“ na balón, bábkové divadlo, železné deti alebo si len tak voľne pretrepú alebo vytiahnu končatiny. Predstavivosť, dýchanie a pohyb sú tiež v návode na relaxáciu dospelých