Aby pes nekousl - Janoušek, Stanislav, 1952-; Zvadová, Zuzana; Kodl, Miloslav, 1954-; Vorel, Jiří; Státní zdravotní ústav (Praha : Státní zdravotní ústav, 2003)
Súčasný pes je napriek dlhodobému zdomácňovaniu stále predátorom, ktorý žije vo svorke (i keď s človekom), nasleduje vodcu, bráni svoje teritórium, súťaží o poradie vo svorke a o potravinové zdroje. Kvôli bezpečnému spolužitiu s ním je preto dôležité poznať a ovládať prejavy jeho loveckých, obranných a sociálnych inštinktov. V prípade poranenia treba okamžite poskytnúť prvú pomoc a zabezpečiť vyšetrenie psa na besnotu. Toto vírusové ochorenie má inkubačnú dobu 5 dní – 12 mesiacov a bez včasného liečenia končí smrťou. Rizikovým situáciám treba radšej predchádzať, naučiť sa významu reči “tela“ psa. Zvlášť treba byť opatrní pri styku psa s dieťaťom. Podľa výskumov v Čechách i USA bolo každé druhé dieťa do 12 rokov pohryzené psom. Pri ohrození sa neodporúča zachraňovať sa útekom alebo naopak postaviť sa mu čelom. Bezpečnejšie je pomalé ustupovania pospiatku , ukľudňujúce tíšenie psa a bočné akoby mimovoľné sledovanie jeho reakcií. Treba sa vyvarovať prudkých pohybov a uprených, strnulých pohľadov do očí psa. Ak je dospelý alebo dieťa napadnutý alebo zrazený na zem, mali by sa stočiť do klbka a chrániť si ramenami hlavu tak, že lakte smerujú ku kolenám, zopnuté dlane chránia temeno hlavy a zápästie uši. Aby sa minimalizovali takéto situácie, treba si dobre zvážiť výber plemena psa na chov, oboznámiť sa vopred s jeho vývojom a byť dôsledný v jeho výchove
Údaje o autoroch prevzaté z tiráže
Keywords: mäsožravce -- psychológia; uhryznutia a bodnutia -- prevencia a kontrola; dieťa; príručka; práce populárne