Receptář správné výživy dětí v mateřských a základních školách - Šoltysová, Taťjana, 1946-; Komárek, Lumír, 1938- (Státní zdravotní ústav, 2002)
V materskej škôlke a škole získavajú deti základné návyky správnej výživy, ktoré sa dajú vyjadriť niekoľkými zásadami. Treba znížiť príjem živočíšnych tukov, zvýšiť príjem hrubej vlákniny, minerálnych látok a vitamínov, nahradiť časť bielkovín z mäsa bielkovinami z rastlín, znížiť príjem soli, zaistiť dostatok pitia. Dôležité je aj priebežne oboznamovať rodičov s jedálnym lístkom ich detí. Charakter potravy môže zásadne ovplyvniť technológia prípravy jedál. Preto sa odporúča: - polievky a omáčky zahusťovať nie zápražkou, ale zátrepkou, škrobovou múčkou alebo strúhaným zemiakom, a potom ich zjemňovať rastlinným olejom – prednostne používať mliečne výrobky s nižším obsahom tuku – podávať menšie porcie kvalitného mäsa, uprednostňovať hydinu a ryby, vyhýbať sa údeninám – zeleninové šaláty pripravovať s olejovou zálievkou – obmedzovať mastenie maslom a nahrádzať ho zálievkami, olejom alebo zmesou oleja a masla. Publikácia ďalej informuje o potrebnom zastúpení potravín v spotrebnom potravinovom koši a uvádza receptúry s udaním výživových hodnôt jednej porcie