Cukrovka a obezita - Svačina, Štěpán, 1952-; Bretšnajdrová, Alena, 1957-; Šulcová, Kateřina; Komárková, Ilona (Praha : MAXDORF, 2003)
Kniha je určená hlavne tým, ktorí sú obézni a majú tuk uložený najviac v brušnej oblasti, ktorých rodinní príslušníci trpia na tzv. stareckú cukrovku a hlavne tým, ktorí majú vyšší krvný tlak a vyššiu hladinu tuku v krvi. Zmenou životného štýlu a správnou liečbou si môžu predĺžiť život, oddialiť vznik cukrovky, oddialiť vzostup krvného tlaku a jeho následkov, oddialiť vznik aterosklerózy a jej komplikácií, napr. infarktu a znížiť riziko vzniku niektorých nádorov. Obsiahla publikácia objasňuje situáciu výskytu obezity a cukrovky v Čechách i vo svete a vysvetľuje mechanizmus cesty od obezity k cukrovke. Dve tretiny textu sú venované prevencii a liečbe obezity a cukrovky pomocou diétnych zásad a praktických návodov na prípravu diétnych jedál i pomocou psychoterapie a fyzickej aktivity
Terminologický slovník
Obsahuje register
Keywords: diabetes mellitus -- dietoterapia -- etiológia -- komplikácie; diabetes mellitus -- dietoterapia -- prevencia a kontrola; varenie; príručka; práce populárne