Gynekologické problémy u děvčátek a dospívajících dívek : informace pro rodiče - Hořejší, Jan, 1940-2016 (Pro rodiče, 2003)
Už zakladateľ českej i svetovej detskej gynekológie Rudolf Peter (1900-1966) si uvedomoval, že len správne vyvinuté, funkčné a zdravé pohlavné orgány malých dievčatiek a dospievajúcich dievčat môžu potom v dospelosti plniť svoje biologické úlohy – počať, donosiť a porodiť dieťa. Preto v roku 1940 otvoril v Prahe prvú ambulanciu pre detskú gynekológiu. Jej špecifiká a rozdielnosti by mali ovládať hlavne detskí lekári, ktorí sú ako prví v kontakte s gynekologickým ochorením. Knižka poskytuje jasné a pre laikov zrozumiteľné vysvetlenia a rady z tejto oblasti. 21 kapitol zachytáva najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia ženských pohlavných orgánov, včítane ich anatómie a fyziológie. Každá kapitola po objasnení určitej problematiky obsahuje konkrétne otázky pacientok alebo ich mamičiek a odpovede lekára