Idiopatické střevní záněty : minimum pro praxi - Lukáš, Karel, 1942- (Levou zadní, 2001)
Do skupiny idiopatických střevních zánětů jsou řazena tato onemocnění: ulcerózí kolitida, Crohnova nemoc a tzv. neurčitá kolitida. Autor se v publikaci věnuje tomuto tématu z hlediska historie, epidemiologie, etiologie a patogeneze, klinického obrazu, průběhu a vývoje, diagnózy, komplikací a extraintestinálních manifestací. Neopomíjí ani problematiku idiopatických střevních zánětů v těhotenství a v dětství. Důkladně probírá otázky spojené s diferenciální diagnózou, konzervativní a chirurgickou léčbou a prognózou těchto onemocnění.